Led Nedir?
Led 1920’lerde Rusya’da icat edilmiştir, 1962 yılındaysa Amerika’da Led’ler elektronik bir bileşen haline getirilmiştir. Ledler başlangıçta yalnızca zayıf kuvvetli kırmızı ışık verebiliyorlardı fakat Led teknolojisi geliştikçe Televizyonlarda hatta Cep telefonlarında “Amoled” ve “SuperAmoled” adıyla kullanılmaya başlandı. LED, İngilizce’de Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltılmış halidir ve “Işık Yayan Diyot” anlamına gelmektedir. LED’ler elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken devre elemanlarıdır.
LED’lerin yaydığı ışık, LED çipi içerisindeki yarı iletken katkı maddeleri ile ilgilidir. LED’in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır (GaAIAs, GaAs, GaAsP, GaP, InGaAIP, SiC, GaN). Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır.
LED imal eden firmalar kataloglarında LED’in yaydığı ışığın dalga boyunu vermektedir. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir. Örneğin InGaAlP katkılı LED 640nm dalga boyunda; GaAlAs katkılı LED 660nm dalga boyunda; GaP katkılı LED ise 700nm dalga boyunda kırmızı ışık yayar.